Achmea Zorgveiligheidsprijs 2014

Amphia wint de zorgveiligheidsprijs 2014

De Infectiepreventie Risicoscan (iRIS), ontwikkeld in het Amphia Ziekenhuis in Breda, heeft de Achmea Zorgveiligheidsprijs 2014 gewonnen. De prijs werd uitgereikt op de jaarlijkse Goede Praktijkendag.

Auteur: Stef Verhoeven

Infectiepreventie is een van de lastigste veiligheidsthema’s in ziekenhuizen. Niet alleen is toenemende resistentie voor antibiotica een bron van grote zorg. Ook is met de vergrijzing van de patiëntenpopulatie het risico op infecties in ziekenhuizen flink toegenomen.
Jaarlijks loopt ruim 7 procent van de patiënten een zorggerelateerde infectie op. Met 2 miljoen ziekenhuisopnames per jaar gaat dat dus om 140.000 patiënten per jaar. Als je weet dat een gemiddelde infectie ons zo’n € 4000 kost, gaat het om een jaarlijkse kostenpost van 576 miljoen euro. Met een goed preventiebeleid is het infectieleed en daarmee ook de kosten met zeker 20 procent terug te brengen.

foto
Ina Willemsen met de Achmea Zorgveiligheidsprijs

Maar hoe?
Door naar het geheel te kijken, meent dr. Ina Willemsen, een van de initiatiefnemers van de Infectiepreventie Risicoscan (iRIS). Alle data rond infecties worden per afdeling verzameld om ze vervolgens te integreren in één scan. Hierdoor krijgt een afdeling een totaalbeeld van de mogelijke risico’s die een patiënt loopt op een zorggerelateerde infectie.

Infectiepreventie Risicoscan geeft een totaalbeeld voor de beslisser

Het geheim van het succes van IRIS zit hem met name in de gebruiksvriendelijke risicoprofielen (in de vorm van stoplichten) en de daaraan gekoppelde ‘verbeterplots’. Daarop kunnen de beslissers van een afdeling in een oogopslag zien waar de focus van preventie op moet liggen. Bij de ene afdeling kan het probleem liggen bij het onjuist gebruik van antibiotica, terwijl een andere afdeling meer aandacht moet geven aan de handhygiëne en kledingvoorschriften.

[ref]Bekijk hier de slidefilm van de iRIS-presentatie.[/ref]

Dia17
Verbeterplots

[ref]
Tijdens de Goede Praktijkendag presenteerden inzenders van de IGZ Zorgveiligprijs een initiatief waarmee zij de zorg in hun organisatie veiliger hebben gemaakt. De komende weken zal Patientveilig.nl ook aan de andere initiatieven aandacht geven in de vorm van verhalen en filmpjes.[/ref]

“Dat Amphia de prijs in de wacht heeft weten te slepen, is een enorme beloning voor de inzet van vele collega’s in ons ziekenhuis”, aldus Ina Willemsen, die de presentatie van de Infectiepreventie Risicoscan (iRIS) voor haar rekening mocht nemen. “De scan is op de afdeling Infectiepreventie ontwikkeld, maar door de goede samenwerking met de zorgafdelingen waar we deze methode inmiddels hebben geïmplementeerd, is het ook echt succesvol gebleken.”

Geldprijs
In de nabije toekomst wil het team de IRIS-app gaan ontwikkelen. Met het geldbedrag van € 5000 euro dat aan de Achmea Zorgveiligheidsprijs vastzit, zal dat sneller te realiseren zijn.


De Goede Praktijkendag is een initiatief van  de Stichting voor Klinische Veiligheidskunde in samenwerking met Achmea. Innovatieve methoden die de zorg veiliger en efficiënter maken, worden die dag gedeeld met een breder publiek.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *