Over Ons

Boeken

Onder zeil voorkantOnder Zeil
Reconstructie van een medische fout

Eind september 2008 worden zeven patiënten in het Havenziekenhuis ernstig ziek na een relatief eenvoudige ingreep. De toestand van een van hen, de Rotterdamse architect Wytze Patijn, is wekenlang uiterst kritiek. Al gauw wordt duidelijk dat er een medische fout is gemaakt. In Onder zeil reconstrueert journalist Matthijs Buikema hoe dit kon gebeuren en wat de impact van die fout was. Niet alleen op de patiënt en zijn familie. Maar ook op de betrokken zorgverleners en het ziekenhuis. Het boek geeft een unieke kijk achter de schermen van een ziekenhuis op een moment dat het misgaat.

Bestel hier Onder Zeil (€ 12,95). Wilt u meerdere exemplaren? Neem dan contact met ons op.

Ditnooitmeer-omslagDit nooit meer
Artsen vertellen over hun incident

In het boek vertellen enkele gevestigde medici over hun medische fout. Wat was de impact van het incident op hen? En hoe zijn zij daarmee omgegaan? Zij hopen met hun verhaal bij te dragen aan een cultuur waarin het normaal is om open en opbouwend met elkaar te praten over de kwetsbaarheid en feilbaarheid van zorgverleners. De interviews zijn geschreven door journalist Matthijs Buikema.

Dit nooit meer is bij ons te bestellen

3D boekomslagHadden ze maar geluisterd
Hoe patiënten en zorgverleners samen medische fouten kunnen voorkomen

Hoewel geen enkele zorgverlener fouten wil maken, gebeurt dit toch vrijwel dagelijks. In veel gevallen door gebreken in de communicatie met de patiënt en tussen zorgverleners onderling. Soms met dramatische gevolgen voor de patiënt en zijn familie. In Hadden ze maar geluisterd laat journalist Matthijs Buikema zien dat veel medische fouten voorkomen kunnen worden als de samenwerking en communicatie tussen patiënten en zorgverleners verbetert. Dit vergt een inspanning van zowel zorgverleners als (toekomstige) patiënten. Een inspanning die nieuwe drama’s kan voorkomen.

Bestel hier Hadden ze maar geluisterd (€ 12,95). Wilt u meerdere exemplaren? Neem dan contact met ons op.

DrukwerkWhen healthcare hurts
Doctors share their darkest hours

Medical professionalism is often confused with infallibility. This, however, is a dangerous illusion, one that prevents health care providers learning from each other’s mistakes, and one that creates an obstacle to making health care safer. In this book, several well-established physicians share a very personal glimpse into a past they are not proud of, but one that forms an inherent part of their professionalism. They hope to contribute to a culture in which it is normal to talk constructively with each other about the darker side of healthcare, about the vulnerability and fallibility of health care providers. A culture that accepts openness as if were a medication, and as a form of acute care given in a medical emergency.

Bestel hier When healthcare hurts (€ 9,95). Wilt u meerdere exemplaren? Neem dan contact met ons op.