Succesvolle VerhalenKaravaan bij GGZ Oost-Brabant

Moedige gesprekken en een nieuwe Gouden Held

Tijdens het 1e Veiligheidscafé van PatientVeilig.nl bij GGZ Oost-Brabant heeft voormalig ggz-cliënt Henriëtte aan de Stegge de prijs voor Gouden Held 2014 mogen ontvangen. Ze was een van de eerste mensen die het vorig jaar aandurfde haar verhaal op camera te vertellen bij Patientveilig.nl. Met een pleidooi voor minder gedwongen separaties.

Auteur: Stef Verhoeven

Ondanks een verklaring waarin stond welke medicatie ze nodig had als ze in een psychose zou belanden, werd Aan de Stegge acht jaar geleden in een isoleercel gezet. Pas na zes dagen kreeg ze de medicatie die ze nodig had. Als ervaringsdeskundige strijdt ze nu voor minder gedwongen separaties. Haar indrukwekkende verhaal kunt u hier bekijken.

Veiligheidscafé en VerhalenKaravaan
De uitreiking van de Gouden Held vond plaats tijdens het eerste  Veiligheidscafé van PatientVeilig.nl bij GGZ Oost Brabant op 19 november 2014, de afsluiting van het project De VerhalenKaravaan dat Stichting Patiëntveilig.nl in samenwerking met GGZ Oost-Brabant heeft georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst deelden behandelaars, verpleegkundigen en cliënten hun ervaringen met elkaar over (on)veilige zorg.

Schermafbeelding 2014-11-25 om 11.51.00

Ook waren de VerhalenKaravaan-filmpjes te zien die de afgelopen maanden zijn gemaakt van medewerkers en cliënten met als thema ‘Waar lig ik nog wel eens wakker van?’ Tijdens statafelgesprekken werden dromen opgehaald over hoe zorgprofessionals en cliënten samen de zorg veiliger kunnen maken en kunnen leren van fouten. Deze dromen zijn voer voor het veiligheidsbeleid dat GGZ Oost-Brabant de komende jaren wil voeren.

1411 BierviltjesVeiligheidscafe2014-11-19 16.13.53 2014-11-19 16.34.56

Openheid
Met De VerhalenKaravaan en Veiligheidscafés wil PatientVeilig.nl het gesprek over veilige zorg op de werkvloer stimuleren. Niet door te wijzen op richtlijnen en protocollen, maar door persoonlijke ervaringen met veilige en onveilige zorg te delen. Bewustwording, begrip, verbinding en inspiratie spelen een cruciale rol bij openheid en zorgveiligheid.

Ook een VerhalenKaravaan in uw instelling? Neem contact op met Stichting Patientveilig.nl.


Henriëtte aan den Stegge met de andere Gouden Held-genomineerden.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *