Veiligheidscafé's in de Week van de Patiëntveiligheid

Verhalen die je raken, daar draait het om

Drie veiligheidscafé’s bij GGZ Oost Brabant, tien videoportretten voor ziekenhuis Bernhoven, een film over het toekomstige veiligheidsbeleid. We hadden het druk voor en tijdens de Week van de Patiëntveiligheid. Een fotoblog.

Auteur: Matthijs Buikema

Stichting PatientVeilig.nl bij Ziekenhuis Bernhoven

Ziekenhuis Bernhoven vroeg of wij voor de Week van de Patiëntveiligheid 10 medewerkers wilden portretteren over veiligheid. We namen onze mobiele tv-studio mee – compleet met greenscreen – en filmden 10 bewogen zorgprofessionals.


Stichting PatientVeilig.nl bij GGZ Oost Brabant1511 Oss2De  Veiligheidscafé’s op de verschillende locaties bij GGZ Oost Brabant zijn het hoogtepunt van De Verhalenkaravaan die  afgelopen jaar door de instelling trok. We halen niet alleen verhalen op, maar leren  de ‘gangmakers’ van een instelling ook hoe ze zelf die verhalen kunnen ophalen en delen. Het zijn immers alleen de mensen van een zorginstelling zelf die hun eigen cultuur kunnen veranderen.

1511 Oss6Het delen van verhalen, daar draait het om in het Veiligheidscafé. We laten gefilmde verhalen zien van collega’s en patiënten/cliënten die we eerder hebben opgenomen. Die verhalen roepen onherroepelijk eigen ervaringen op bij de deelnemers.. Wij vragen ze die ervaringen met elkaar te delen en naar elkaar te luisteren. Wat er dan gebeurt, is iedere keer weer magisch: delen is vermenigvuldigen.

1511 Boxmeer2     1511 Boxmeer3Dinsdag 17 november 2015: Veiligheidscafé bij GGZ Oost Brabant, locatie Boxmeer. Hier stond het Veiligheidscafé vooral in het teken van ambulant werken. Wat maak je mee buiten de deuren van de instelling? Hoe zou de zorgverlening nog beter en veiliger kunnen? En wat zou jij daar morgen al aan kunnen doen?  

1511 Oss3
Maandag 16 november 2015: Tijdens het Veiligheidscafé bij GGZ Oost Brabant, locatie Oss, was ook de Raad van Bestuur vertegenwoordigd. Bestuurder Fred Pijls schrijft zijn toekomstdroom voor een veilige cultuur bij GGZ Oost Brabant op een speciaal bierviltje.

/1511 Oss1  1511 Oss5Live-muziek, statafels, hapjes en drankjes zorgen voor een ontspannen sfeer tijdens het Veiligheidscafé. Een sfeer waarin het makkelijker is om met elkaar in dialoog te gaan.


 


Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *