Internationaal congres over 'openheid'

Na het succes van het eerste en tweede International Incident Disclosure Conference in Sydney in 2012 en in York in 2014, zal het Third International Incident Disclosure Conference dit jaar in Amsterdam plaatsvinden.

Auteur: Berber Laarman

Het tweejaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de VU Amsterdam (prof. Arno Akkermans), AMC/Universiteit van Amsterdam (prof. Johan Legemaate) en het NIVEL (prof. Roland Friele) en zal plaatsvinden op 20 en 21 oktober 2016 in het AMC in Amsterdam.Dit jaar zal het Incident Disclosure Conference gewijd zijn aan ‘operational strategies in incident disclosure’. Op 20 en 21 oktober worden alle belanghebbende en geïnteresseerde partijen verwelkomd om nieuwe inzichten te verkennen en bij te dragen in een levendig debat over strategieën in de organisatie van openheid. Het centrale thema  zal vanuit drie hoeken worden benaderd:

• Incident disclosure and the patient perspectives
• Incident disclosure and the second victim
• Incident disclosure and legal barriers and solutions.

Op 20 oktober zal de conferentie worden geopend door drs. Hans Schoo (IGZ). Verder zal prof. Arno Akkermans (Vrije Universiteit) spreken over de stand van zaken in Nederland. Prof. Rob Slappendel zal uiteenzetten hoe de patiënt betrokken kan worden in de analyse van een incident. Stef Verhoeven en Matthijs Buikema (www.zorgveilig.nl) vertellen over de kracht van verhalen en zullen enkele filmpjes laten zien. Op donderdag wordt de dag afgesloten met een diner in het centrum van Amsterdam (prijs inbegrepen).

21 oktober wordt de dag geopend door prof. Michelle Mello (Stanford University). Hij zal spreken over de vraag hoe tegemoet te komen aan de behoeften van patiënten in disclosure gesprekken. Prof. Kris Vanhaecht (KU Leuven) zal spreken over de opvang voor de zorgverlener als tweede slachtoffer, waarna prof. Jo Shapiro zal spreken over disclosure, tweede slachtoffers en professionalisme in de zorg.
De voorzitter van het congres is prof. Roland Friele (NIVEL). Op zowel 20 als 21 oktober komen nog talloze (inter)nationale sprekers aan het woord die hun inzichten in praktijk en wetenschap zullen delen.

Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. De kosten zijn €250,- (lunch is inbegrepen, evenals diner op 20 oktober).
Voor een gedetailleerd programma en aanmelding, bezoek www.openindezorg.nl/conference.

The Third International Incident Disclosure Conference, 20 & 21 oktober, Amsterdam Medisch Centrum


Wat is Incident Disclosure?

Incident disclosure is de Engelse term voor het open bespreken van een medisch incident met de patiënt, diens familie en/of verzorgers. 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *