Slim

Betere hygiëne met een armband?

Over handhygiëne kunnen we kort zijn: het is zeer belangrijk en de regels worden onvoldoende nageleefd. Biedt een slimme armband soelaas?

Auteur: Matthijs Buikema

Armbanden zijn toch verboden?
Ja, maar dit is een speciale. Eentje die je niet mag meenemen naar huis. Een armband met een missie!

Wat doet ‘ie dan?
De zogeheten SmartBand checkt niet alleen of je als zorgverlener je handen hebt gewassen volgens de richtlijnen van de WHO. Hij laat je ook weten wanneer het weer tijd is om ze onder de kraan of alcoholdispenser te houden.

Oei, dat klinkt nogal controlerig!
Misschien wel, ja, maar volgens de makers moet het met hun armband vooral makkelijk worden om op gezette tijden je handen te wassen en de juiste wasprotocollen te volgen.

Hoe werkt het?
De Smartband bevat een ontvanger voor RFID (Radio Frequency Identification). Met deze techniek is het niet alleen mogelijk om voorwerpen en personen te traceren, maar ook om bepaalde handelingen te registreren. Aan de hand van allerlei strategisch gekozen RIFD-punten (SmartTags) in de instelling meet de armband wanneer en waar je voor het laatst je handen hebt gewassen en geeft vervolgens aan wanneer dat juist nodig is. Bijvoorbeeld voor contact met een patiënt aan het bed of het verwisselen van een infuusnaald. Trilt de armband drie keer, dan weet je dat het tijd is om een badkamer of toilet op te zoeken. De band kan zelfs een seintje geven wanneer je onvoldoende tussen je vingers wast of het protocol niet zorgvuldig naleeft.

Klinkt… tja, handig
Het bandje herinnert vergeetachtige zorgverleners continu aan de handen-wasprotocollen. Als alle medewerkers zo’n armband dragen, wordt het bovendien mogelijk te kijken of de handen-wasprotocollen goed worden nageleefd en waar verbetering nodig is. Misschien dat de regels op een bepaalde plek nog niet helemaal duidelijk zijn, of zijn er onvoldoende wasbakken en alcoholdispensers. Het monitoren van het hygiënegedrag is een van de vijf hoofdaanbevelingen van de WHO, maar dat was tot op heden vrij lastig te meten.

[ref]0614 SmartBand[/ref]

Je kunt er dus ook op worden afgerekend?
Inderdaad. Deze slimme armband houdt precies jouw hygiënegedrag bij tijdens een dienst. Aan het einde van de week of maand kun je een daarvan overzicht krijgen met eventuele aanbevelingen om het voortaan beter te doen. Of een laatste waarschuwing…

Wat kost het?
Het SmartBand-systeem is volgens de producent zeer kosten-effectief: als het één MRSA-uitbraak kan voorkomen, heeft u de investering er al uit. Wat u nodig hebt is een X-aantal Smartbands (bedrag onbekend) en een paar duizend SmartTags (á € 0,20). Het systeem is betrekkelijk eenvoudig te installeren (plakken) en werkt zelfstandig, dus aanpassingen op de bestaande ICT of kwetsbare wifi-verbindingen zijn niet nodig.


Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *