Ondertussen in... Oostenrijk

Levens redden is ‘geen optie’!

Auteur: Erica van der Schrieck-de Loos

Regelmatig praat safety watcher Erica van der Schrieck-de Loos ons bij over internationale ontwikkelingen in patiëntveiligheid. Deze aflevering: zingend je handen wassen (omdat het moet).

Nederland volgde winnaar Oostenrijk in het songfestival op de voet met een tweede plaats. Volgen wij hen in 2015 in de zorg óók in hun initiatief om jaarlijks op 5 mei aan de wereldwijde campagne ‘Handhygiëne’ van de World Health Organization deel te nemen?!

Op 5 mei 2014 organiseerde het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid in Wenen voor de tweede keer een landelijke conferentie over infectiepreventie en handhygiëne. Deze dag was tevens aangesloten bij de Europese Exchange Mechanisms waaraan 26 lidstaten deelnemen vanuit het European Network for Patient Safety and Quality of Care (PaSQ).

Handhygiëne is een van de vier thema’s binnen PaSQ. Is dat nog nodig? Ja! Wereldwijd worden dagelijks (!) 500.000 patiënten geïnfecteerd: 20 tot 50.000 van deze patiënten overlijden als gevolg daarvan. En de oplossing is eenvoudig: handhygiëne met behulp van op alcohol gebaseerde ‘handrubs’ vermindert het aantal infecties, en daarmee het aantal gerelateerde doden met 50

 

Spanje neemt inmiddels haar Good Organizational Practice strategie voor  handhygiëne als basis van de speerpunten rondom infecties en veilige zorg. Daar is draagvlak voor de WHO handhygiëne activiteiten, en voor de structuur, het proces en uitkomstindicatoren om handhygiëne prestaties te monitoren om het draagvlak te vergroten.

Maar de compliance onder zorgprofessionals van de eenvoudig toe te passen ‘handhygiëne’ procedure is vaak minder dan 40 procent. Schokkend laag!

Infectiepreventie is – zonder discussie – een wetenschappelijk bewezen feit om patiëntveiligheid te vergroten

Al sinds 2009 roept de WHO via de 5 mei campagne de zorgwereld op om haar handen te wassen, omdat infectiepreventie – zonder discussie – een wetenschappelijk bewezen feit is om patiëntveiligheid te vergroten. Het is niet eens een ‘optie’ en getuigt van “competency, professionalism, and respect” voor de patiënt.

In 2014 is de 5 mei campagne van de WHO gerelateerd aan de wereldwijde zorg rondom antimicrobioal resistence: “No action today; no cure tomorrow – make sure the WHO 5 Moments are part of protecting your patients from resistant germs.”

Wat doen wij in Nederland? De tekenen zijn goed. “Handen wassen is ook werk” luidt de slogan in het UMC Utrecht sinds het doorlopen van het Joint Commission International accreditatieproces. In het UMC St. Radboud is teamwork en ambassadeurschap onderdeel van handhygiëne. In Rotterdam start een initiatief om de ‘handen uit de mouwen te steken’. En binnen het PaSQ netwerk nemen Orbis MC en Amstelland deel aan handhygiëne.

Mooie initiatieven om landelijk samen te brengen en daarmee patiëntveiligheid te laten excelleren. Het kost iedere zorgverlener slechts “five moments to change the world” om levens te redden.

Laten we als Nederland toewerken naar de 5 mei 2015 handhygiëne campagne, zodat we niet achterblijven op songfestivalwinnaar Oostenrijk. En zingend onze handen wassen, want levens redden is geen ‘optie’.

Meer handen wassen?
• Boek: Clean Hands Save Lives, An initiation to an economy of peace, Crouzet, April 2014
• Film: Dance handhygiene “O les mains”
• Film: The New England Journal of Medicine 2014
• Best practice: PaSQ Good Organisational Practices
• Twitter: #5moments #5may #handhygiene #AMR #HCAI
• Web: WHO website met educatie en informatie 2009-heden
• Web: Algemeen


Erica van der Schrieck- de Loos werkt als senior adviseur patiëntveiligheid bij CBO, Dutch Institute for Healthcare Improvement (a TNO company). Voor patientveilig.nl houdt ze een oog op nieuw internationaal onderzoek over veiligheid in de zorg.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *